Het Trapezius syndroom is een pijnlijke aandoening van nek en schouders die vaak voorkomt mensen die veel lichamelijk werk verrichten met het bovenlichaam. Met name bij mensen die het veel moeten heffen, tillen, lang stilzitten en beeldschermwerk uitvoeren. Bij het trapezius Syndroom is vooral de monnikskapspier en het gebied er omheen erg pijnlijk.
De juiste oorzaak is niet altijd duidelijk, maar meestal is er niets ernstigs aan de hand en zijn de klachten goed te behandelen.

Wat is de Trapezius?

De trapezius of monnikskap spier is een grote, oppervlakkig liggende spier van de bovenrug. Ze is driehoekig en doet daardoor denken aan de opstaande kap van een monnikspij. We hebben een monnikskapspier aan de linkerkant van het lichaam en een aan de rechterkant. Naast elkaar vormen die twee driehoeken een trapezium of een ruit, vandaar haar tweede naam: trapezius- of trapeziumspier.
Met de monnikskapspier bewegen we het schouderblad. Bovendien helpt de spier om het gewicht van de armen te dragen. Onder de monnikskapspier liggen nog andere spieren.

Symptomen van het Trapezius Syndroom

  • Diepe spierpijn, spierstijfheid en/ of spierkramp.
  • De pijn zit in de nek zone en kan uitstralen naar de schouder, schouderblad., hoofd en/of armen.
  • Je beweeglijkheid in die lichaamszone is verminderd. Je hebt moeite om bewegingen uit te voeren met je hals en schouder, zoals je hoofd naar één kant buigen.
  • Alles wat de monnikskapspier in beweging zet of uitrekt kan de symptomen uitlokken.
  • De pijn kan heel plots ontstaan. Bijvoorbeeld na een ongeval, een slag of stoot maar ook door kou. Waarschijnlijk ontwikkelt het syndroom zich daarna als een reactie op die eerste pijn. Ofwel kan het beginnen met een klein pijntje dat geleidelijk steeds erger wordt.
  • Sommige mensen voelen voortdurend een zekere mate van pijn, maar merken dat bepaalde bewegingen de pijn nog erger maken.
  • Anderen hebben periodes waarin ze weinig of geen last hebben, maar bij wie de pijn af en toe uitgelokt wordt door bepaalde bewegingen of activiteiten. De chronische, voortdurende vorm met pijnpieken komt het vaakst voor.

Welke behandeling?

De behandeling bestaat uit een combinatie van TuiNa-Massage Therapie en Acupunctuur.
Ook zal gewerkt worden met een Moxa-lamp om de spieren te voeden en te laten ontspannen.