Rugklachten komen veel voor

Bijna iedereen heeft weleens last van z’n rug. Maar er bestaat nog altijd het beeld dat de rugklachten binnen twee weken spontaan weer over kunnen gaan. Gelukkig herstellen sommige rugklachten inderdaad binnen een paar dagen. Is dat niet het geval, dan blijven de meeste mensen er te lang mee door lopen en kan het herstel een langdurig en moeizaam proces worden. Het is daarom belangrijk om tijdig de hulp te zoeken van een acupuncturist.

Verkeerd of te weinig bewegen

De oorzaak van de rugklachten is meestal niet terug te vinden op een röntgenfoto of MRI scan, dat komt omdat er zelden schade is in de rug.

De meeste rugklachten hebben vaak een ‘functionele’ oorzaak: deze ontstaan door overbelasting of verkeerd bewegen. Dit kan een gevolg zijn van eenzijdige werkzaamheden, teveel stilzitten of verkeerde til- en buktechnieken.

Oorzaken van rugklachten:

 1.  stress
 2. slechte houding;
 3.  weinig variatie in houding;
 4. langdurige dezelfde activiteiten;
 5. veel stilzitten;
 6. weinig gezonde lichaamsbeweging;
 7. onveilige tiltechnieken.

Niet elke rugklacht is hetzelfde

Hoewel de klachten bij verschillende patiënten vaak sterk op elkaar lijken, kan de onderliggende oorzaak heel anders zijn. De rug bestaat uit spieren, wervels, tussenwervelschijven, gewrichtskapsels, bindweefsel en het zenuwstelsel die allemaal een belangrijke rol spelen in het bewegen van de rug maar ook de Piriformis een bilspier of de Iliopsoas een spier van het heupgewricht kan de oorzaak zijn van rugklachten. Als één of meer van deze structuren uit balans/overbelast is en zijn werk niet goed kan doen, ontstaan er rugklachten. Voordat een effectieve behandeling gestart kan worden is het dus belangrijk om eerst zorgvuldig te analyseren hoe de rugklachten ontstaan zijn zodat de triggers aangepakt kunnen worden.

Eerst goed beoordelen, dan pas behandelen

Bij Acupunctuur Röder word eerst zorgvuldig een anamnese afgenomen en een bewegingsonderzoek. Hierbij wordt gekeken naar de beweeglijkheid van de wervelkolom, de spierfunctie en de balans. Ook worden er testen gedaan om uit te sluiten dat u geen hernia heeft, (bij twijfel of uitstraling kunt u uiteraard ook eerst de huisarts raadplegen). Aan de hand van deze analyse wordt er een effectief behandelplan gemaakt.

Behandeling

Bij acupunctuur Röder word gebruikt gemaakt van TuiNa-Massage technieken om de beweeglijkheid van gewrichten te herstellen. Er worden naalden gebruikt om de balans in het lichaam te herstellen en de pijn te verminderen. Naast de TuiNa-Massage en naalden worden er nog tal van andere technieken gebruikt, waaronder:

 1. Moxa-therapie;
 2. Cupping-therapie;
 3. Mobilisaties en spierstretches (langzame stretchtechnieken voor de gewrichten);
 4. Triggerpoint-therapie;
 5. Oefeningen;
 6. Aqua-taping;
 7. Bindweefselmasage.

Beter worden, beter blijven
Naast de behandelingen worden ook ergonomische adviezen, specifieke oefeningen en algemene gezondheidsadviezen gegeven om het herstel zoveel mogelijk te bespoedigen.
Blijf niet langer met pijn lopen en maak vandaag nog een afspraak.