Eén op de vijf (20% van de) Nederlanders heeft last van chronische darmklachten. Als je daar eens goed over nadenkt is dat gigantisch veel. Heb jij last van darmklachten, dan ben jij waarschijnlijk  één van die 20% Nederlanders. Klachten als buikpijn, winderigheid, diaree, verstopping of een afwijkend ontlastingspatroon zijn dan ook een veel voorkomend verschijnsel. Dit zijn één van de symptomen maar daarnaast zijn er nog vele andere symptomen als misselijkheid, brandend maagzuur, boeren, stekende pijn en een opgeblazen gevoel.

Last van je darmen krijg je niet zomaar er is vaak een achterliggende oorzaak waaruit dit ontstaat. De oorzaken van darmklachten kunnen heel divers zijn. Zo kan stress of teveel spanning een belangrijke oorzaak zijn van darmklachten maar ook verkeerd en onregelmatig eten kan de darmen uit balans halen.  Wist je trouwens dat roken en overmatig alcoholgebruik ook een belangrijke oorzaak is voor darmklachten?

Nu zal je misschien denken, kan acupunctuur helpen bij klachten aan de darmen? Ja zeker! Acupunctuur kan een grote rol spelen in het herstellen van de darmfunctie.  Bij de behandelingen zullen er verschillende technieken worden gebruikt die ervoor zorgen dat de klachten minderen. Ondanks dat acupunctuur een groot deel van de klachten weghaalt, is het verstandig om het voedingspatroon aan te passen zodat het optimale resultaat kan worden bereikt. Heb je geen idee hoe je dit moet aanpakken? Ook voor voedingsadvies kun je in de praktijk terecht.  Heb jij je voedingspatroon al behoorlijk in balans dan kan acupunctuur de perfecte therapie zijn om de klachten definitief aan te pakken.